Lapgrauzis uz zemenēm: tautas metode, kas iznīcina 80 % kaitēkļu

Lapgrauzis ir ļoti spītīgs “puisis”, tāpēc cīņā par ražu nāksies pielikt nedaudz pūļu.

Zemenes tiek uzskatītas par ne īpaši izvēlīgām ogām, bet pie tām arī jāpiestrādā: jāravē, jālaista, jābaro saprātīgās devās. Taču visu var sabojāt dārza zemeņu galvenais ienaidnieks – lapgrauzis. Viņš apēd ziedpumpurus un tādējādi iznīcina nākamo ražu. Mēs paskaidrosim, kā atbrīvoties no lapgrauža uz zemenēm ar tautas līdzekļiem – bez “ķīmijas”.

Viena no pazīmēm, kas liecina, ka zemeņu lapgrauzis dzīvo uz zemenēm, ir melni punktiņi zieda centrā. Un, ja no krūmiem pēkšņi sāk krist pumpuri, – tieši viņš ir tas, kurš iznīcina jūsu ražu.

Kaitēklis īpaši iecienījis agro šķirņu zemenes, bet no avenēm un kazenēm viņš arī neatteiksies, tāpēc, lai nepaliktu pavisam bez ogām, ar vaboli ir jācīnās.

Kā atbrīvoties no grauzēja

Ar ķīmisko līdzekļu palīdzību kaitēkli var apkarot tikai pirms ziedēšanas un pēc ražas novākšanas – citādi jūs iznīcināsiet bites, un lietot ogas no krūma, kas apstrādātas ar “ķīmiju”, var ne agrāk kā pēc 3 nedēļām (vai pat vēlāk). Agronomi iesaka pakavēties pie tautas līdzekļiem, kā cīnīties ar lapgrauzi.

Apstrādājiet krūmus ar spēcīgu sinepju šķīdumu – izšķīdiniet pāris ēdamkarotes sausu sinepju litrā ūdens un apsmidziniet ogas, tas aizbiedēs kaitēkļus;

Var izmantot vērmeles novārījumu – ņem 1 kg nokaltuša auga, pārlej ar 4 litriem ūdens un vāra 10 minūtes. Šo šķidrumu pārkāš, uzpilda ar ūdeni, lai kopā būtu 10 litri, un pievieno 1/4 daļu veļas ziepju.

Šīs receptes ir derīgas pirms ziedēšanas un pēc ražas novākšanas.

Lasi vēl: Esat pārāk slinks, lai saklātu gultu un mainītu gultas veļu: 5 triki, lai to atvieglotu

Kā apstrādāt zemenes no grauzējiem ziedēšanas un augļu novākšanas laikā

Ja jums ir ogas, kas jau zied un veido augļus, tad šeit palīdzēs vecā vectēvu metode – salasīt kaitēkļus spainī.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

Vai vari pateikt no kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 57%

0%

Tas būs jādara agri no rīta, kad vaboles izlido no augsnes, rāpjas pa stublāju līdz ziediem un gaida saullēktu. Šajā brīdī ar straujām kustībām jāsakrata krūmi, pakļaujot zem tiem spaini – no aukstuma apstulbusi vabole nevarēs izkļūt. Šādā veidā var iznīcināt līdz pat 80 % kaitēkļu. Svarīgi to darīt pirms rītausmas – saule sasildīs un vaboles kļūs ļoti aktīvas.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment